SIAKAP 3 RASA.... |
BAHAN- BAHAN
Ikan Siakap yang siap digoreng ...wajib la kan dah nama pun siakap...tp nak tukor ikan lain pun boleh..ikut hangpa la nak guna ikan apa pun asal jangan ikan masin..hehehehehehe
BAHAN UNTUK KUAH 3 RASA
Cili Giling ( cili boh )- aku guna dalam 3 sudu besar
Bawang putih - ditumbuk
Bawang Merah - ditumbuk
sebatang timun ( potong kiub )
Nenas ( potong kiub )
2 sudu sos cili
2 sudu sos tiram
Daun ketumbar dihiris- sedikit jer bagi wangi...
Cili padi ( dipotong halus)
CARA- CARA
Tumiskan bawang merah dan putih hingga wangi dan masukkan cili boh...nak pedas boleh lebihkan. Masak hingga cili boh tu pecah minyak dan masukkan sedikit air untuk kuah...air pun ikut suka hangpa la nak kuah banyak letak la banyak.
Masukkan bahan2 lain kecuali daun ketumbar...perasakan dengan garam dan gula @ pak aji ( kalau suka )
dah siap hidangkan dan tabur dengan daun ketumbar...
pasti ahli keluarga terlebih sayang dengan hangpa bila makan siakap 3 rasa ni....try la...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan